در گذار فاز، سیستم ویژگی بازگشتپذیری ترمودینامیکی رو از دست میده و معمولا گسستگی در فضای ترمودینامیکی دیده میشه. یک لحظه مثال آب و یخ رو مرور کنیم: دمای انجماد آب (H2O مایع) و دمای ذوب برای یخ (H2O جامد) برابره. حدود صفر درجه آب یخ میزنه و یخ آب میشه!
اما مثلا برای «آگار» اینجوری نیست! یعنی دمای ذوب آگار جامد و دمای انجماد آگار مایع یکی نیستند! آگار جامد در دمای ۸۵ درجه سانتیگراد ذوب میشه. اما وقتی آگار مایع داشته باشین و شروع به سرد کردنش کنید، در دمای ۴۰ درجه منجمد میشه (نه در ۸۵ درجه). یعنی چی؟!
وقتی آگار جامد رو در دمای ۸۵ درجه ذوب کنید، تا زمانی که به دمای ۴۰ درجه میرسه مایعه! یعنی اگه آگار ذوب شد و خواستین منجمدش کنید باید صبر کنید که به ۴۰ درجه برسه! برای همین اگه در بازه زمانی ۴۰ تا ۸۵ درجه آگار هم به صورت مایع میتونه وجود داشته باشه هم به صورت جامد! «بستگی داره که مسیر گرما دادن به سیستم چه جوری باشه» (ببینید که مسیر مهمه!)
این ایده وابستگی به مسیر رو توی فیزیک با واژه پسماند یا hysteresis در موردش حرف میزنند. مثال آشناترش وقتیه که میدان مغناطیسی روی یه تیکه آهن اعمال میکنیم و آهن خاصیت آهنربایی (مغناطیسی) پیدا میکنه ولی وقتی میدان اعمال شده رو قطع میکنیم، برخلاف انتظارمون سیستم به حالت قبلی (عدم وجود خاصیت آهنربایی) بر نمیگرده
این ایده اساسی شیوه کار کردن دیسکهای مغناطسی (هارد کامپیوتر) هست.
[…] مثلا مدل آیزینگ با تمام سادگیهاش توصیف خیلی خوبی از گذارفاز خودبهخودی فرومغناطیسی و پدیدههای بحرانی مرتبط با […]
[…] بوده که برخلاف باور قدیمیتر، این پدیده نیاز به یک «گذار فاز» نداره و سازوکار غنیتری وجود داره که این پدیده عضوی […]
[…] یا Multiverse گفته میشود. این پدیده تشکیل حباب، نوعی از یک گذار فاز مرتبه اول است که نمونه کلاسیکی آن را میتوان با […]
[…] جهانهای موازی چه هستند و چه نیستند؟! – سیتپـــــور در آگار، گذارفاز و بازگشتناپذیری […]