امسال هم مانند سال گذشته در حجم زیادی از غم و ملال سپری شد. بسیاری از ما عزیزانی را از دست دادیم که پرپرشدنشان کماکان برایمان باورکردنی نیست. بدتر آنکه هنوز فرصت مناسب برای سوگواری نیز پیدا نکردهایم. روح همه رفتگان شاد و یادشان گرامی! دنیاگیری کرونا به ما نشان داد که هر چه از خرد، تجربه و مدیریت جسورانه فاصله بگیریم آسیب بیشتری خواهیم خورد، چه در غرب آسیا باشیم چه در امریکای شمالی! ما برای حفاظت از خودمان و نسل آینده مجبوریم که به علم با نگاهی حسابشدهتر نظر کنیم. افسوس که جای علم و گفتمانهای منطقی در میان ما همچنان چندان مشهود نیست …
بگذریم. در سالی که گذشت، به فراخور تخصص و تواناییمان، ما در سیتپـــــور تلاش کردیم تا محتوای علمی مناسب این روزگار را تدارک ببینیم. تلاش کردیم تا بیشتر از قبل تولید محتوا داشته باشیم چرا که عبور از این روزهای سخت که با نشر اطلاعات نادرست یا بیدقت همراه شدهاند، بدون خوراک علمی مناسب سختتر خواهد شد. امسال برخلاف میل باطنیمان، مطالبی در قالب استوری، پست و پخش زنده در صفحه اینستاگرامی سیتپور نیز داشتیم.
پیرامون دنیاگیری کرونا
امسال، از میان ۳۵ پست منتشر شده، مطالب زیر به طور مستقیم یا غیرمستقیم به همهگیری کرونا مربوط بودند:
- چرا تستهای با حساسیت کمتر میتونن گزینههای بهتری باشن؟
- علم شبکه و کمک به مهار کردن شیوع کرونا
- چند درصد جامعه باید واکسن بزنن تا ایمنی جمعی حاصل بشه؟
- متجاوزان معرفتی
- گشت و گذاری در علم شبکه
- تراوش جهتدار در شبکههای زمانی
فضای حرفهای فیزیک
بخشی از تلاش ما در تابستان گذشته بر این بود تا تصویر واقعیتری از حرفه فیزیک را به نمایش بگذاریم. برای همین مطالبی در توصیف دورنمای آموزشی و پژوهشی فیزیک به شرح زیر منتشر کردیم:
پژوهش در فیزیک
علاوه بر توصیف کلی رشته فیزیک، سعی کردیم با دانشجویان دکتری و پژوهشگران پسادکتری در گرایشهای مختلف فیزیک گفتوگوهای مفصلی داشته باشیم. محتوای این گفتوگوها پیرامون کم و کیف زندگی حرفهای در یک گرایش خاص بود. بسته به بضاعتمان، موفق شدیم پیرامون ۸ گرایش برنامه زنده داشته باشیم. همینطور سمیرا کامرانی یک نوشته در مورد مهندسی هستهای و پرتو پزشکی منتشر کرد.
- نجوم و اخترفیزیک
- فیزیک اتمی-مولکولی
- فیزیک انرژیهای بالا
- گرانش و کیهانشناسی
- فیزیک ماده چگال (سخت)
- علم شبکه و علم داده
- فیزیک زیستی
- نوروساینس (علوم اعصاب محاسباتی)
- مهندسی هستهای و پرتوپزشکی
پیرامون سیستمهای پیچیده
امسال جایزه نوبل در فیزیک به توسعه دهندگان فیزیک سیستمهای پیچیده رسید. نیمی از این جایزه به جورجیو پریزی و نیم دیگر آن به طور مشترک به شوکورو مانابه و کلاوس هاسِلمن به تعلق گرفت. ما امسال یک گفتوگوی خوب، چند سخنرانی و چند نوشته مربوط به سیستمهای پیچیده منتشر کردیم:
- گشت و گذاری در علم شبکه
- گفتوگو در مورد علم شبکه و علم داده
- منابع مفید و جالب برای سیستمهای پیچیده
- تراوش جهتدار در شبکههای زمانی
- فرکتالها، قوانین توانی، توزیعهای دمکلفت و پدیدههای بحرانی
- چرا مدل آیزینگ اینقدر برای فیریکدونا جذابه؟ چرا اینقدر کاربردیه حتی بیرون فیزیک؟!
در ضمن، ما در سیتپـــــور پروژه مخصوصی برای سیستمهای پیچیده به نشانی زیر داریم:
همکاریهای جدید و سایر مطالب
در میان رویدادهای تلخ سالی که گذشت، اتفاقهای فرخندهای هم رخ داد و ما در سیتپـــــور دوستان جدیدی پیدا کردیم. از بین آنها بهراد تقوی عزیز در تابستان و سمیه جعفری در انتهای پاییز به جمع نویسندگان سیتپور پیوستند. همچنین از دل گفتوگوهایمان با علی بندری و تیم پادکستهای چنلبی، ویدیو «متجاوزان معرفتی» منتشر شد. سایر نوشتههای امسال در ادامه آمده است:
- جهانهای موازی چه هستند و چه نیستند؟!
- اثر کریولیس و وان حموم
- از «اثر امپمبا» جدیدا چی میدونیم؟!
- پرداختن به موضوعات کمتر پرداخته شده در ترویج علم!
- ریچارد فاینمن؛ مشارکتهای علمی، خدمات آموزشی و شیطنتهایش
- ترابرد کوانتومی از برج میلاد به برج آزادی! کسی صدای من رو میشنوه؟
- ولفرم و پروژه فیزیک – قسمت دوم
- ولفرم و پروژه فیزیک – قسمت اول
سپاسگزاریها
به عنوان سردبیر سیتپـــــور، میخواهم از همه کسانی که این مدت با رعایت کردن شیوهنامههای بهداشتی از سلامتی خودشان و ما مراقبت کردهاند تشکر کنم. تشکر بعدی ویژه کسانی است که به هر شکلی کوشیدند تا اطلاعات درست به دست مردم برسد و در رویارویی با گسترش شبه علم و خرافات به درستی تلاش خودشان را کردند. دست هر کسی که به شکل مستقیم یا غیرمستقیم جانی را از آسیبی حفظ کرده به گرمی میفشارم.
از همه نویسندگان و مهمانان سیتپـــــور خصوصا عزیزانی که در برنامه معرفی گرایشها حضور داشتند کمال تشکر را دارم. علاوه بر سعیده زارع که بدون کمک او برگزاری این برنامهها غیر ممکن بود از همه دوستانی که دعوت ما را پذیرفتند بسیار سپاس گزارم. ممنونم از بهار بیداران، زهرا شعرباف، حمید حسنی، مرتضی جعفری، فاطمه مهدیخانی، محمد امین تاجیک، زهرا تبریزی، سینا صفرآبادی، بهراد تقوی، علیرضا وفاییصدر، فریدا فارسیان، امیر سالار نیکاندیش، محمد جوادی، ساناز شکری، محمد حمدی، مژگان خانجانیان پاک، سارا حیدری، سینا سجادی، فرنوش فرهپور، حسین سالاری، حمیدرضا رحمانی، سمانه نصیری، شیما سید علایی و علیرضا سعیدی.
تشکر ویژه از دکتر یاسر رودی بابت حضورش در برنامه پژوهش به عنوان یک محقق میانرشتهای و همه مشاورهها و گفتوگوهایی که در یکسال گذشته داشتهایم. شخصا همصحبتیهایم با یاسر در یکسال گذشته جزو برجستهترین اتفاقات زندگیم خواهد بود.
بنیاد سیتپـــــور یک بنیاد ناسودده است. یعنی سیتپور هیچ راه درآمدی جز کمکهای مردمی (donation) ندارد. ما حتی کوچکترین تبلیغی هم در وبسایت، تلگرام یا اینستاگرام سیتپور منتشر نمیکنیم. اگر مرامنامه ما را خوانده باشید هدف ما از ایجاد سیتپور یک کار دلی ولی حرفهای بوده و هیچگاه به دنبال دکان باز کردن نبودهایم. به همین خاطر صمیمانه از هر کس که به شیوهای به برقراری پروژههای ما کمک میکند سپاسگزاری میکنیم. به طور ویژه امسال از مدرسه دانش بابت حمایت مالی از سیتپـــــور متشکریم!
به عنوان آخرین سطر، در میان آشفتهبازار فضای ترویج علم ایران، بسیار خوشحالیم که آقای حازم فریپور برنده جایزهای به خاطر «یک عمر ترویج علم» شدند. آقای فریپور عزیز سرتان سلامت.
اگر علاقهمند به پیوستن به ما هستید، مرامنامه ما را بخونید.
سیتپـــــور
به خاطر روایتگری در علم
به یاد آنان که راه را هموار ساختند…